helpende gedachten

25-11-2018

Van niet helpende gedachten naar helpende gedachten.

Herkenbaar? Gedachten als ik kan het niet, gaat me nooit lukken, ik ben niet goed genoeg, ik ben niet leuk genoeg, niet slim genoeg, niet mooi genoeg, je mag niet falen, alles moet perfect anders is het niet goed genoeg en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat waren gedachten die mij 24/7 bezig hielden bij alles wat ik deed. Dit resulteerde in dat ik dingen niet meer deed, niet durfde of dat wanneer ik het wel deed het niet goed genoeg was, dus wat ik ook deed het was nooit goed, welke keuze ik ook maakte.

Negatieve gedachten zorgden ervoor dat ik bleef hangen in een negatieve cirkel. Deze wilde ik graag doorbreken maar de negatieve niet helpende gedachten waren zo sterk dat het me niet lukte om er niet naar te luisteren. Langzaam kreeg ik door wat mijn niet helpende gedachten waren, waardoor ik me bewust werd van wanneer ik ze had. Nu was het de kunt om niet helpende gedachten om te zetten naar helpende gedachten. Ik gun iedereen helpende gedachten want niet helpende gedachten beperken je enorm in je dagelijks leven. Door mijn niet helpende gedachten in kaart te brengen kon ik ze ombuigen naar helpende gedachten, wanneer ik doorhad dat ik een gedachte had probeerde ik hem om te zetten, zeker niet makkelijk maar oefening baart kunst zeggen ze wel eens. Zo heb ik dan ook heel veel oefeningen gedaan de afgelopen tijd en een paar daarvan wil ik graag met jullie delen.

Wat mij veel heeft geholpen is om irrationele gedachten om te zetten naar rationele gedachten. Ik vroeg me bij alles af klopt dit wat ik denk? is dit gebaseerd op de waarheid? of heb ik dit bedacht? Welke bewijzen heb ik dat dit de waarheid is? was ik er van overtuigd dat mijn gedachten juist waren, checkte ik dit bij mijn omgeving.

Gebeurtenis, gedachte, gevoel, gedrag, gevolg. Door op deze manier mijn gedachtegang in kaart te brengen kon ik niet helpende gedachten omzetten naar helpende en door het naast mekaar te zetten ging ik geloven in helpende gedachten. Deze brachten mij namelijk veel meer mogelijkheden.

Ook is WIM mijn beste vriend! deze man helpt mij door vele momenten heen, Wim staat voor: wat is er aan de hand? is dat nou echt zo erg? maak je niet zo druk!

Maar het mooiste is, iedereen heeft gedachten! zonder dat je ze wilt hebben ons brein geeft ons ze gewoon cadeau! En weetje? ik heb geleerd dat dat helemaal niet erg is! Ik zelf mag bepalen welke gedachten ik wel beantwoord en welke gedachten ik er gewoon laat zijn, zonder dat ik er naar luister of handel. Want in sommige situaties zijn die gedachten namelijk wel helpend. Een mooie oefening die hier bij aansluit is de act busmetafoor en die wil ik dan ook heel graag met jullie delen! https://www.youtube.com/watch?v=OqqsK_7Pm38