BOULIMIA


Wat is boulimia?

Boulimia, voluit 'boulimia nervosa' is een eetstoornis waarbij je de hele dag bezig bent met je gewicht en je lichaam. Mensen met deze eetstoornis denken aan bijna niets anders. De stoornis gaat vaak gepaard met hevige eetbuien. Omdat je niet aan wilt komen, probeer je het eten kwijt te raken door bijvoorbeeld veel te sporten. Maar ook op ongezondere manieren, zoals vasten, braken, het gebruik van laxeermiddelen etc.

Boulimia betekent letterlijk 'honger als een rund'. Het woord 'nervosa' geeft aan dat die honger door iets geestelijks ontstaat. De oorzaak is dus niet lichamelijk, maar de gevolgen ervan wel. Als je boulimia hebt, dan heb je meestal een normaal gewicht. Aankomen vind je verschrikkelijk, terwijl je regelmatig flinke eetbuien hebt.


Eetbuien

Een eetbui bij iemand met boulimia verloopt vaak via een patroon. Eerst denk je na over wat je wilt eten. Vervolgens ga je het kopen. Zodra je thuis bent, begin je met eten. Dit gebeurt dwangmatig, zonder te proeven en zonder dat je er van geniet wat je eet. Je hebt jezelf niet meer onder controle. En je eet alles helemaal op, tot en met de laatste kruimel. Pas dan begint het schuldgevoel en de angst om aan te komen.

Schaamte

Bij een eetstoornis als boulimia komt vaak veel schaamte kijken. Je schaamt je voor je eetbuien en probeert ze voor anderen verborgen te houden. Omdat alles in jouw leven om eten draait voel je je onbegrepen. Om jezelf te troosten grijp je elke keer naar eten. En zo blijft de cirkel in stand. Een periode van afvallen lukt vaak maar even. Al snel begin je weer veel te eten. Er ontstaat een jojo-effect: eten en aankomen, lijnen en afvallen.