6 x mijn ontbijtjes :)

Mijn liefde voor kwark.

Havermout kwarktaart

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 300 gram havermoutvlokken
  • 6 el kokosolie
  • 6 el honing
  • 2 tl koekkruiden of kaneel
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 750 gram magere kwark
  • 6 el honing
  • 9 blaadjes gelatine

Voor de topping:

Alles wat je lekker vindt. Ik pak elke dag een stukje kwark taart en leg daar dan vers fruit op. Appels met een beetje kaneel , aardbeien, banaan enz.

Stap 1: de bodem:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Smelt in een kommetje in de magnetron de kokosolie en de honing. Voeg hieraan de havermout, koekkruiden en zout toe en roer totdat alles goed is gemengd. Bekleed de onderkant van de bakvorm met wat bakpapier en doe hier het havermoutmengsel in. Druk goed aan met de achterkant van een lepel. Gaat dit een beetje moeilijk? Maak dan de lepel een beetje nat met wat warm water, dan gaat het een stuk makkelijker.
  3. Zet de bodem in de oven voor 15 minuutjes. Houd wel goed in de gaten dat hij niet verbrand. Laat goed afkoelen.

Stap 2: de vulling:

  1. Leg de 9 blaadjes gelatine voor de vulling voor 5 minuten in wat water om te weken. Doe ondertussen de kwark met de honing in een kommetje en roer goed door.
  2. Doe nu in een pannetje een beetje water en de gelatineblaadjes, zodat de blaadjes goed onder water staan. Verwarm het water totdat het bijna kookt en haal dan van het vuur. Laat even afkoelen (3 minuutjes) en voeg het gelatinemengsel dan toe aan het yoghurtmengsel. Roer goed door. Het mengsel wordt nu best vloeibaar, dat hoort. Schenk de kwark vulling nu op de bodem. Zet nu in de koelkast voor minimaal 3 uur, of totdat de kwark laag hard is geworden.

Kwark met havermout koekjes 

Ingrediënten

Voor de koekjes:

  • Voor 10 à 15 koekjes
  • 2 rijpe bananen, geprakt tot een smeuïge pap
  • 50 à 80 g havermout, de hoeveelheden kunnen verschillen afhankelijk van de grootte van de bananen. Meng er zo veel havermout en kokos door tot je een dikke pap krijgt.
  • ca. 50 g geraspte kokos

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  2. Meng de geprakte bananen met de havermout en de geraspte kokos.
  3. Maak er hoopjes van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Zet 15 tot 20 minuten in de oven.

Overige ingrediënten:

1. kwark

2. havervlokken 

 3. fruit naar wens

Zo maak je het:

In een bakje doe je een laagje kwark, dan een laagje havervlokken. Herhaal dit zo vaak als je wil. Leg hier boven op het fruit. In het midden wat kwark en daar druk je 2 koekjes in. Eetsmakelijk!

Bananenbrood 

Ingrediënten 

Voor het bananenbrood:

  • 3 (rijpe) bananen
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • Handje ongebrande noten (zoals walnoten/amandelen/pecan/hazelnoten, etc.)
  • Zout

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Meng de bananen met de dadels in je keukenmachine tot een glad beslag. Dit kan ook met een staafmixer.
  3. Klop in een andere kom de eieren luchtig op en voeg wat zout toe. Meng dit met het de bananenpuree.
  4. Voeg het amandel- en havermoutmeel toe aan het beslag en roer het goed door.
  5. Voeg hieraan ook het bakpoeder toe en meng tot een glad beslag.
  6. Roer tot slot de ongebrande noten erdoor.
  7. Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak je bananenbrood in 45-50 minuten af.
  8. Als de bovenkant van de cake te donker wordt, dek dit dan af met bakpapier.
  9. Check of je bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te prikken. Is deze schoon en droog als je 'm er uit haalt? Dan is je brood klaar.
  10. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Pak een plakje bananenbrood, doe hier wat kwark op en fruit waar je zin aan hebt en je ontbijt is klaar om te smullen :)

Mugcake met kwark en appel.


Ingrediënten mug cake

Voor 1 persoon

  • 1 ei
  • 3 el havermout
  • 1 kleine banaan
  • Honing (naar smaak; hoe meer, hoe zoeter.)

Bereiding:

  • Prak de banaan in een kom of mok (niet te groot, want hierin maak je uiteindelijk de cake).
  • Voeg het ei, de havermout en de honing toe.
  • Klop alles tot een glad beslag. 
  • Zet 1,5 tot 2 minuten in de magnetron (op circa 800 watt). Klaar is je mug cake!

Draai de mok om op een bord en je cakeje staat. Ik heb er wat kwark, appel en amandelen aan toegevoegd, maar combinaties zijn natuurlijk eindeloos. 

Havermout cupcake met kwark en mandarijn.

Ingrediënten cupcake


- 125 gram havermout
- 125 milliliter plantaardige melk, bijvoorbeeld amandelmelk
- 2 eieren
- 2 bananen
- 2 theelepels kaneel
- flinke hand walnoten
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 eetlepel honing.


Bereiding:

- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Super simpel: doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine en maal kort tot een vloeibaar mengsel. Er mogen best wat stukken inzitten. Houd wel een paar walnoten achter als topping.
- Schep vervolgens het mengsel in muffinvormpjes.
- Hak de achtergehouden walnoten iets fijn en strooi ze over het muffinbeslag.
En zo doe je het:
- Bak de muffins in 30 minuten gaar.

Aangezien ik gek op kwark ben als ontbijt, heb ik de cupcake gecombineerd met kwark en mandarijnen :)

Granolarepen met kwark en aardbei.

Ingrediënten granolarepen

(voor een stuk of zes à zeven repen):

- 130 gram havervlokken
- 60 gram gemengde, ongebrande, ongezouten noten en zaden (lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad...)
- 75 gram ontpitte dadels
- 1 eetlepel kaneel
- 70 gram honing
- 2 eetlepels water
- 2 eetlepels olie

Bereiding:

- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe de haver, noten, zaden, dadels, citroenschil en kaneel in een blender of hakmachine en hak tot een grove substantie.
- Verwarm de honing in een pannetje tot deze heel vloeibaar is doe dan de olie en het water erbij.
- Roer door en voeg je havermengsel toe. Roer weer heel goed door, totdat je een kleverige massa krijgt.
- Bekleed een klein bakblik of een kleine ovenschaal met bakpapier en verdeel je massa erover.
- Smeer goed uit, zodat het overal even dik is. Ga voor ongeveer een centimeter dikte.
- Bak ongeveer 30 minuten in de oven totdat het mooi bruin is, maar niet donkerbruin. Het mag nog een klein beetje zacht zijn, het wordt vanzelf hard tijdens het afkoelen.
- Haal uit de oven en maak inkepingen met je mes waar je de plak straks wilt breken.
- Laat de plak helemaal goed afkoelen en breek/snijd dan in repen.

Gooi de kruimels niet weg, dit is namelijk heerlijk door de kwark.