Omarm je emoties ♥

30-11-2018

Van gevoel onderdrukken naar luisteren naar je gevoel!

Emoties had ik niet! ik weet wel dat ze er waren, maar voelen wilde ik ze niet. De enige emotie die ik toeliet in mijn leven was blij. Deze was tenslotte het makkelijkst. Alles moest gezellig zijn, plezier stond boven alles. Want wat was er nog over wanneer ik geen gezellige plezierige dag had. Dan zou ik uitkomen bij de andere emoties. Boosheid, angst en verdriet. Ik ben positief ingesteld, zeker een sterke kant van mij waar ik blij mee ben, maar dat zorgde er wel voor dat ik een heleboel negeerde. Voor iedereen betekend gezelligheid iets anders, maar voor mij was gezelligheid plezier hebben met elkaar, drinken, eten en vooral niet bezig zijn met moeilijke onderwerpen. Vandaag de dag heb ik geleerd dat de definitie van gezelligheid heel breed is. Daar hoort een goed gesprek en alle soorten emoties ook bij.

Luisteren naar mijn lichaam.
Vandaag de dag kan ik heel goed luisteren naar mijn lichaam. Maar daar ging wel een tijd over heen. Na dat ik mijn eten weer op de rit had kwamen alle emoties weer, daardoor was ik veel in de war. Dagen lang kon ik alleen maar huilen en had ik geen idee waar het door kwam. Ondertussen leerde ik weer onderscheid te maken. Waar stond mijn verdriet voor? wat betekende mijn boosheid, of was het angst? Wanneer maakte ik gebruik van mijn eetstoornis? waar diende deze eigenlijk voor? Waarom had ik deze zo hard nodig?

Door stil te staan bij wat er in mijn lichaam gebeurde kon ik langzaam weer op mijn gevoel gaan vertrouwen. Wist ik wanneer ik onrustig was dat dit iets te betekenen had. Bij mij had het veelal te maken met onverwerkte emoties. Door daarbij stil te gaan staan, het bespreekbaar te maken en het te verwerken zorgde ervoor dat langzaam het eten en compenseren niet meer nodig had. Nu kan ik eindelijk echt luisteren en toegeven aan mijn lichaam, wanneer ze aangeeft dat ik iets negeer. Ik weet nu dat wanneer mijn hartslag omhoog gaat, mijn ademhaling hoog zit, ik klamme handen krijg dat ik ergens angst voor heb, angst wat veelal vanuit mijn oude overtuigingen komt. Waarvan ik nu ook weet, dat angsten helemaal niet zo eng zijn als dat mijn hoofd denkt dat ze zijn, dat wanneer ik mijn angsten aanga en onderga ik erachter kom dat de angst bedacht is en in de meeste gevallen overbodig is, door dingen gewoon te doen ook al vind ik ze spannend en soms dood eng. Dat wanneer mijn lichaam aangeeft dat ik geïrriteerd ben, wat wanneer ik het negeer overgaat in boosheid en uiteindelijk een woede uitbarsting wordt. Het eigenlijk betekend dat er iets gebeurt waardoor ik over mijn eigen grenzen heen ga of dat een ander over mijn grens heen is gegaan. Doordat ik nu weer weet wat mijn grenzen zijn, kan ik en durf ik ze weer aan te geven. Ik geef mijn emoties nu de ruimte, waardoor ze er mogen zijn. Ik mag verdrietig zijn en dit tonen, ik mag angsten hebben, of boosheid. Door het er te laten zijn, zorgt het ervoor dat ik er mee om kan gaan. Luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft is 1 van de mooiste lessen die ik heb mogen leren. Omarm je emoties ♥